Vegetarische Shepherd’s Pie

Vegetarische Shepherd’s Pie

Ik ben net terug uit Engeland, en o, wat was het fijn! Ik ben voor het eerst in de “West Country” geweest, en het is me uitstekend bevallen. 🙂 Zo heb ik een bruiloft meegemaakt in de heuvels bij Salisbury (met een zwijn aan het spit – daar was ik persoonlijk minder van gecharmeerd, maar goed) waar ik naast het gezelschap van vrienden, oude en nieuwe bekenden en een heel verliefd bruidspaar ook heb genoten van allerlei heerlijkheden in de vorm van hapjes en drankjes. Taartjes, kazen, koekjes, Engels bier en gin-tonic met schijfjes limoen. Het vervolg van mijn trip in Bristol werd vervolgens opgevrolijkt met het heerlijkste seizoensfruit – aardbeien uit Cheddar, gestoofde loganbessen uit de moestuin van de mensen waar ik verbleef (heerlijk met die double cream, haha) en verder dingen als nut roast (doe je kip, kalkoen, paard of eend de deur uit en sleep deze op tafel met kerst!) en ach, waarom niet, een afgeprijsd abrikozengebakje bij de Marks & Spencer. En laat ik de zelfgemaakte vlierbessenpriklimonade niet vergeten.

Terug in Nederland wil ik nog even blijven nagenieten. En daarom – nu ik ook weer beschikking over een oven heb – heb ik die goede oude shepherd’s pie op tafel getoverd. Dat toveren duurt trouwens wel een uur of twee, maar dan heb je ook wat.

Het is misschien een wat winters recept, maar zeg nou zelf: lekker eten is altijd lekker.

vegetarische shepherd's pie

Voor ongeveer vijf personen

  • 1 flinke ui, gesnipperd
  • 2-3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2-3 wortels, in blokjes
  • ca. 5 stengels bleekselderij, fijngesneden
  • een theelepel provencaalse kruiden
  • 2 laurierbladen
  • 250 g linzen
  • 100 g kastanjechampignons, in plakjes
  • 900 ml vocht (bijvoorbeeld 100 ml wijn en 800 ml water, of 150 ml bier en 750 ml water)
  • peper en zout en/of bouillonpoeder
  • 200 g dubbelgeconcentreerde tomatenpuree
  • 1 kg aardappels
  • peper, zout en nootmuskaat naar smaak
  • olijfolie/griekse yoghurt/creme fraiche/boter

shepherd's pie ingredienten

  1. Verhit een royale hoeveelheid olijfolie in een flinke hapjespan en sauteer (ja, sorry, dit leek me echt het beste woord) hierin de ui, knoflook, wortel en bleekselderij met de provencaalse kruiden 10-15 minuten tot het zacht en wat glazig is.
  2. Voeg de champignons toe en laat deze even meebakken.
  3. Doe de linzen bij het mengsel.
  4. Voeg de wijn of het bier toe, als je hiervoor kiest, en de rest van het vocht.
  5. Laat het geheel ca. 50 minuten doorkoken, totdat de linzen zacht zijn.
  6. Voeg, als de linzen gaar zijn, zout/bouillonpoeder toe. (Als je het zout eerder toevoegt worden de linzen minder goed gaar.)
  7. Tijdens het koken van het linzenmengsel heb je de tijd om de aardappels te koken. Kook ze ongeveer een halfuurtje, of tot ze helemaal gaar zijn.
  8. Als de aardappels gaar zijn kun je ze afgieten. (Kookvocht bewaren – kun je nog eventueel toevoegen om de puree wat smeuiger te maken.) Stamp ze daarna met puree. Voor de smaak en textuur kun je griekse (of ander vette) yoghurt, olijfolie, boter of creme fraiche toevoegen (een paar eetlepels). Peper, zout en nootmuskaat zijn hier ook lekker.
  9. Vul een flinke ovenschaal met het linzenmengsel.
  10. Lepel bovenop het linzenmengsel de tomatenpuree.
  11. Bedek het mengsel met een laag aardappelpuree.
  12. Doe de pie 30-45 minuten in een oven van ca. 200 graden Celcius.

Serveer met een lekkere salade ofzo. En wijntje of (Engels) bier erbij is natuurlijk ook prettig. 🙂

xoxo

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s