Falafel

Falafel

Omdat ik de laatste tijd na mijn werk vaak rond etenstijd op het station ben met een rommelende maag ga ik regelmatig voor een snel broodje falafel. Vandaag heb ik deze klassieker (of moet ik zeggen, hippe fastfood) uit het Midden-Oosten helemaal from scratch gemaakt, en o man, dat was lekker!

falafel

Falafel tussen volkoren Turks brood met houmous, tomaat, komkommer, sla, yoghurt en sambal.

Als je zelf falafels wilt maken is er eigenlijk één ding die je vooral goed moet doen en dat is het volgende:

Gebruik de juiste kikkererwten. En dat is: neem gedroogde kikkerwten en laat die een nacht weken. Voor de duidelijkheid: gebruik geen kikkererwten uit blik.

Bij het maken van mijn falafels heb ik me laten leiden door dit recept. Maar ik kan alleen garantie geven voor wat ik zelf gedaan heb, dus hieronder het recept met de werkwijze, de ingrediënten en hoeveelheden die ik (ongeveer) gebruikt heb.

Voor ongeveer 4 porties van 5 falafels:

  • 200g gedroogde kikkererwten, 24 uur geweekt in water (Daarna was het ongeveer verdubbeld in gewicht.)
  • 1 middelgrote ui, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt (of geperst)
  • een ruime eetlepel kurkuma
  • een ruime eetlepel gemalen komijn
  • een eetlepel korianderzaad (eigenlijk heb ik dit weggelaten omdat ik het niet in huis had)
  • een theelepel natriumbicarbonaat (baksoda)
  • een klein bosje platte peterselie, fijngehakt
  • een klein bosje koriander, fijngehakt (heb ik deze keer weggelaten omdat mijn lunchpartner niet zo van koriander hield)

Eigenlijk is de werkwijze heel simpel: Doe alle ingrediënten in de blender en pulseer tot het mengsel vrij glad is en makkelijk tot balletjes te vormen is. Dit kan echter wel een tijdje duren. Om het mengsel goed egaal te krijgen heb ik steeds gepulseerd en vervolgens met een houten pollepel goed door het mengsel in de blender geroerd. (Pas altijd op! Zet de blender uit voordat je er met dingen in gaat roeren.)

Als het mengsel mooi plakkerig is geworden kun je er kleine afgeplatte balletjes van vormen. Maak er een stuk of twintig.

Als je de falafels hebt gevormd kun je gaan frituren! Ik heb geen frituurpan, dus ik maak gebruik van de “shallow fry”-methode. Dat wil zeggen, ik verhit een koekepan* met een dikke bodem een klein laagje zonnebloemolie en laat hier de falafels lekker in bakken.

Bak de falafels ongeveer 2 minuten aan elke zijde, tot ze mooi goudbruin en knapperig zijn. Je kunt ze vervolgens in een vergiet bekleed met keukenpapier even laten uitlekken.

En dan kan het grote falafelfeest beginnen! Ik heb gekozen om ze te versieren met volkoren Turks brood (ik heb maar geluk met die supermarktjes in mijn wijk), houmous, tomaatjes, komkommer, sla, turkse yoghurt (çiftlik) en sambal.

*Ja, ik weet dat de officiële spelling “koekenpan” is, maar ik vind deze mooier.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s