Meer muesli

Meer muesli

Na een recept voor mueslicake en een recept voor koekjes met muesli, vandaag een blogbericht over muesli zelf. Want muesli kun je natuurlijk in de winkel kopen, maar het is ook eenvoudig zelf samen te stellen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit zelf best wel een ontdekking vind! Mijn keukenkastjes puilen uit met ingrediënten, dus waarom zou ik een zak muesli kopen als ik simpelweg zelf lekker kan mengen?

Het leuke van zelf samengestelde muesli is dat je er precies in kunt doen wat je lekker vind en weg kunt laten waar je niet zo van houdt. Hou je bijvoorbeeld niet van rozijnen, dan kun je gewoon dadels toevoegen voor de zoete bite.

Volgens wikipedia bestaat muesli uit “havervlokken en (gedroogd) fruit” en dat vind ik een mooi uitgangspunt voor mijn zelf samengestelde muesli. Ik vind havermout heel lekker, dus in mijn muesli laat ik die taaiere tarwe- en gerstvlokken gewoon weg*.

Ik neem dus havermout… en dan kan het feest beginnen!

Ik voeg bijvoorbeeld deze dingen toe:

muesli

(van onder naar boven)

  • rozijnen
  • zonnebloempitten (voordelige verpakkingen vind je in biologische winkels)
  • walnoten
  • paranoten (die zou ik nog wel even in stukken hakken)
  • lijnzaad
  • haverzemelen (jeej, nog meer vezels!)

Natuurlijk kun je de verhoudingen doen zoals je wilt, maar een leuke richtlijn is 50% havermout en 50% andere ingrediënten. Dus bijvoorbeeld 500 g havermout, 150 g rozijnen, 100 g zonnebloempitten, 75 g walnoten, 75 g paranoten, 50 g lijnzaad en 50 g haverzemelen.

Als je je muesli lekker zoet wilt kun je meer vruchten toevoegen. Natuurlijk is rozijnen een optie, maar dadels, gedroogde appeltjes en vijgen zijn ook hartstikke geschikt.

Om je muesli extra geurig en zoet te maken kun je kaneel toevoegen.

Mijn ontbijt is een feestje! Heb jij nog goede ideeën voor muesli?

*Het schijnt bovendien zo te zijn dat haver ook nog eens gezonder is dan tarwe of gerst, dus aan die laatste missen we niets. Havermout is overigens tijdens het productieproces gestroomd, daardoor is het al “gaar” en kun je het inderdaad gewoon gebruiken in muesli die je “koud” eet.

Advertenties

2 gedachtes over “Meer muesli

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s